CadoLand poate primi un comision de vânzare pentru unele produse recomandate. Află mai multe.

Ce Trebuie Să știi înainte De A Utiliza O Imprimantă 3d

Actualizat: 24 April, 2024 | Rating:

🎁 Cu ajutorul unei imprimante 3d există astăzi posibilitatea de a proiecta și de a produce în mod rapid diverse obiecte pe care le utilizăm în viața de zi cu zi, în diverse domenii.

Ce trebuie să știi înainte de a utiliza o imprimantă 3D

Introducere

Schimbările din domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor au adus schimbări în toate segmentele vieții, iar imprimarea tridimensională a revoluționat lumea. Cu ajutorul unei imprimante 3d există astăzi posibilitatea de a proiecta și de a produce în mod rapid diverse obiecte pe care le utilizăm în viața de zi cu zi, în diverse domenii.

Avantajele pe care le prezintă această inovație tehnologică sunt considerabile, iar domeniul de aplicare a acestei tehnologii este unul vast. Așadar, iată ce trebuie să știi despre imprimarea 3d, mai ales dacă intenționezi să utilizezi această tehnologie.

Care sunt începuturile imprimării tridimensionale?

Imprimarea tridimensională este o tehnologie care își are începuturile în 1970, deși pe atunci nu era vorba despre tehnologia în forma în care există astăzi. Totuși, se poate spune despre acest an că este momentul din care profesioniștii și specialiștii în domeniu au început să îmbunătățească tehnica de imprimare avansată 3d, astfel încât rezultatele obținute să fie unele dintre cele mai bune. Domeniul de aplicație al imprimării tridimensionale se extinde rapid, astfel că astăzi această tehnologie se află chiar și la dispoziția utilizatorilor casnici care pot dispune de funcțiile de bază ale acesteia.

Cum funcționează imprimarea tridimensională?

Cu ajutorul unei imprimante 3d ai posibilitatea de a transpune obiectele virtuale în realitate. Pentru a face posibil acest lucru, e nevoie de instalarea unei aplicații dedicate în acest scop, respectiv software-ul Computer Aided Design (CAD). După această etapă inițială, se poate trece la modelarea 3d a obiectului, pentru aceasta având posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de programe de proiectare, unele cu plată, unele fără plată. Imprimarea 3d fără fișierul în format STL sau OBJ nu este posibilă. Apoi este nevoie de alegerea unui alt soft pentru tăierea fișierului în timp ce sunt transmise indicațiile către imprimanta tridimensională. Materialele pe care le folosește o astfel de imprimantă sunt, în general, plasticul și rășina, însă se poate opta și pentru metal, ceramică, metale prețioase sau sticlă reciclată.

Pentru producerea unor obiecte 3d într-un mod cât mai fidel, sunt realizate mai multe procese, respectiv procesul de stereolitografie, procesul FDM (Fused Deposition Modeling), SLS (sinterizarea laser selectivă).

Această tehnologie este utilizată în diverse domenii, de la domeniul medical la design sau modă și până la industria spațială sau aeronautică.